Blog post background

Minecraft

Как да играем от Bedrock и Java едновременно в един сървър?

Създадено от Aron Kõrgemäe
21 януари 2024 г.
Гледания: 0
Blog post leading image

Имали ли сте приятели, с които искате да се насладите на Minecraft, но те са на Bedrock, докато вие сте на Java? Това се променя с Geyser, новаторски плъгин, който премахва тази бариера, позволявайки игра на различни платформи между тези две издания на играта.

В това ръководство ще разгледаме какво представлява Geyser, неговата важност в общността на Minecraft и ще предоставим подробно урок как да го настроите на вашия сървър.

Какво е Geyser?

Geyser функционира като "преводач" на протоколи, като безпроблемно преобразува данни от Bedrock версията във формат, който Java сървърите могат да разберат, и обратно. Тази функционалност дава възможност за хостинг на хибридни сървъри, позволявайки на играчи на Windows, iOS, Android и дори конзоли да се присъединят към Minecraft Java сървъри.

Част 1: Инсталация

Първата стъпка в свързването на световете на Minecraft е да изтеглите и инсталирате плъгина Geyser. Този процес е прост и подобен на инсталирането на всеки друг плъгин на вашия сървър.

  1. Изтегляне на Geyser: Посетете официалния уебсайт на GeyserMC - GeyserMC website и отидете в секцията за изтегляне. Там ще намерите файла Geyser-Spigot.jar, който е специално предназначен за сървъри на Spigot. Обърнете внимание, че Geyser също поддържа други типове сървъри като Paper, Waterfall, Velocity и може дори да работи самостоятелно.
  2. Добавяне на Plugin-а: Инсталиране на плъгина: След изтеглянето поставете файла Geyser-Spigot.jar в папката /plugins на вашия сървър.
  3. Стартиране на сървър: След като Geyser е в папката с плъгини, стартирайте вашия Minecraft сървър. Тази стъпка позволява на сървъра да разпознае и инициализира плъгина Geyser, като създава необходимите конфигурационни файлове.
  4. Initial Configuration: Първоначална конфигурация: След стартирането на сървъра с Geyser, ще трябва да го спрете, за да достъпите новосъздадения конфигурационен файл на Geyser. Този файл, обикновено разположен в /plugins/Geyser-Spigot/config.yml, , чрез него ще направите основните настройки.

С успешно инсталирания Geyser, вече сте готови да го конфигурирате за игра на различни платформи.

Част 2: Конфигурация

След като инсталирате Geyser, правилната му конфигурация е почти задължителна, за да се гарантира, че играчите на Bedrock могат да се свържат с вашия Java сървър без проблеми. Това включва и подходяща настройка на мрежовите портове.

: Намерете конфигурационния файл на Geyser, който обикновено се намира в /plugins/Geyser-Spigot/config.yml. Този файл съдържа настройките, които контролират взаимодействието на Geyser с клиентите на Bedrock.

Конфигурация на порта: По подразбиране изданията Bedrock и Java използват различни мрежови портове. Ще трябва да решите настройката на порта в конфигурацията на Geyser:

Опция 1 - Същият порт като Java Edition: Задайте clone-remote-port на true, ако искате Geyser да използва същия порт като вашия Java сървър. Това е най-простата настройка и не изисква допълнителна мрежова конфигурация.

Опция 2 - Персонализиран порт: Ако предпочитате различен порт за играчите на Bedrock, първо добавете го като разпределение в мрежовите настройки на вашия сървър, след което посочете този персонализиран порт в конфигурационния файл на Geyser.

С тези конфигурации, Geyser вече е готов да свърже играчите на Java и Bedrock на вашия сървър.

  1. Достъп до config.yml: Намерете конфигурационния файл на Geyser, който обикновено се намира в /plugins/Geyser-Spigot/config.yml. Този файл съдържа настройките, които контролират взаимодействието на Geyser с играчите на Bedrock.
  2. Конфигурация на порт за Bedrock: По подразбиране изданията Bedrock и Java използват различни мрежови портове. Ще трябва да промените настройката на порта в конфигурацията на Geyser.
    • Опция 1 - Същия порт като на Java Edition: Същият порт като Java Edition: Задайте clone-remote-port на true, ако искате Geyser да използва същия порт като вашия Java сървър. Това е най-простата настройка и не изисква допълнителна мрежова конфигурация.
    • Опция 2 - Различен Port: Ако предпочитате различен порт за играчите на Bedrock, първо добавете го добавете в мрежовите настройки на вашия сървър, след което посочете този персонализиран порт в конфигурационния файл на Geyser.

След тези конфигурации, Geyser вече е готов да свърже играчите на Java и Bedrock на вашия сървър.

Често срещани проблеми и решения

1. Проблеми с връзката

  • Problem: Играчите не могат да се свързат със сървъра.
  • Solution: Уверете се, че правилните портове са отворени. Проверете настройките на защитната стена на сървъра, за да позволите трафик на определените портове. Потвърдете, че конфигурационният файл на Geyser има правилните настройки за конфигурацията на вашия сървър.

2. Проблеми с версиите

  • Problem: Грешки в съвместимостта поради разлики във версиите между Java и Bedrock.
  • Solution: Редовно ъпдейтвайте Geyser до последната версия, за да поддържате най-новите актуализации на Minecraft. Освен това, уверете се, че вашият сървър позволява връзки от поддържаните версии на Bedrock, както е посочено в документацията на Geyser. - Geyser documentation​​.

3. Geyser Not Translating Correctly

  • Issue: Някои елементи или функции на играта не се "превеждат" правилно между Java и Bedrock.
  • Solution: Поради характера на превода на протокола, някои функции може да не работят перфектно. Прегледайте документацията на Geyser за това кои ограничения са нормални и проверете дали проблемът е посочен. Актуализирайте Geyser до последната версия, тъй като актуализациите често включват подобрения. Ако проблемът продължава, може да пишете на общността на Geyser за допълнителна помощ.

4. Проблеми с Производителността

  • Issue: Забавяне на сървъра или намаляване на производителността след инсталиране на Geyser.
  • Solution: Това може да се дължи на увеличеното изискване на ресурси. Наблюдавайте използването на ресурси на вашия сървър и при необходимост помислете за ъпгрейд на вашите ресурси. Препоръчително е и да оптимизирате настройките на вашия сървър за по-добра производителност.

5. Проблеми със скиновете и аутентикацията

  • Issue: Проблеми със скиновете на играчите или грешки в аутентикацията за Bedrock играчите.
  • Solution: Уверете се, че плъгинът Floodgate е правилно инсталиран и конфигуриран, ако го използвате заедно с Geyser. Проверете файла key.pem за последователност във всички инстанции. Потвърдете, че играчите на Bedrock използват валидни акаунти на Microsoft.

Tова ръководство ще ви помогне да позволитер както играчи на bedrock, така и на java на вашия собствен Minecraft сървър! И по този начин ще си увеличите аудиторията! Ако имате въпроси или се нуждаете от допълнителна помощ, не се колебайте да се свържете.

Вземи сървър на Minecraft

Интересуваш ли се от хостинг на Minecraft?

Научете повече

Какво да прочета след това:

Mojang пуснаха официален списък за Minecraft сървъри!
5 най-добри начина за реклама на Minecraft сървър през 2024 година
ТОП 10 Най-популярни Minecraft плъгини през 2024
Join our discord

Сподели поста